Vanuit de Algarve een carriére als programmeur nastreven?

Categories Als techneut werken in Portugal, Blog, featured

Vanuit de Algarve een carriére als programmeur nastreven?

Wist je dat programmeurs enorm in trek zijn en dat de vraag zo hoog is, dat je niet eens op locatie hoeft te werken? Het gebeurt zeer regelmatig dat programmeurs in het buitenland werken zoals in het zonnige Portugal. Zo zijn er bedrijven die programmeurs stallen in Lissabon voor grote bedrijven zoals Bol.com, en zo biedt Personal Programmer bedrijven de mogelijkheid om programmeurs te vinden in het buitenland. Heb jij ambities in de ICT-branche? Als je een aantrekkelijke baan in de ICT-sector ambieert waarbij je lekker in de zon kunt zitten, na werktijd in Portugese metropolen zoals Porto of Lissabon kunt uitrusten,  dan vergroot je met een Hbo-opleiding Informatica je kansen op een baan als software engineer, specialist of informatie analist. Heb je daar enkele jaren werkervaring in opgedaan, dan kun je doorgroeien naar functies als ICT-consultant, projectleider, beheerder of manager.

 

Inhoud HBO Informatica

De opleiding HBO informatica bestaat uit het leren ontwikkelen van software en informatiesystemen en alles wat daarbij komt kijken. Het is een breed pakket, beginnend met het interviewen van eindgebruikers tot het systematisch testen van applicaties en deze implementeren in de organisatie. Niet alleen technische kennis en vaardigheden komen er aan de orde, maar ook sociale vaardigheden, analytisch denken en methodisch ontwerpen. Het mooiste aan deze vaardigheden is dat je hierdoor niet meer gebonden bent aan een locatie. Zo kun je lekker voetbal kijken en op het strand liggen in Portugal terwijl je wereldwijde opdrachten doet.

 

Kan het ook echt vanuit Portugal?

Ben je een computerfanaat, zo eentje die zich dag en nacht met dat apparaat weet te vermaken, en zie je mogelijkheden om er innovatieve dingen mee te doen? Leer je er graag nieuwe dingen bij en ben je verzot op het oplossen van logische puzzels? Als jij goed bent in zelfstandig werken, maar daarnaast het ook prima in een teamverband doet en je wordt gewaardeerd om je communicatieve talenten, dan kan een baan in de ICT echt iets voor jou zijn. Zeker als je beseft dat grote bedrijven al hun programmeerwerk tegenwoordig in Portugal, Spanje en andere landen laten doen.

Portugal
Stel dat dit je uitzicht is….

Duur opleiding

Met een havo-, vwo of mbo-4 diploma op zak, wordt je toegelaten tot de hbo opleiding informatica zoals je hier kunt lezen. In Nederland kun je hiervoor terecht bij 13 hogescholen. Je kunt deze opleiding in voltijd, deeltijd of duaal volgen. De voltijd opleiding duurt 4 jaar, maar met bepaalde mbo diploma’s met vakken met betrekking tot computertechniek, informatica of telematica kun je een verkort traject volgen en de opleiding in 3 jaar doen. Sommigen doen de opleiding in deeltijd en werken daarnaast. Soms investeert een werkgever in de werknemer. Daar zitten vaak wel voorwaarden aan vast, bijvoorbeeld een toezegging dat je een minimaal een aantal jaar bij deze werkgever moet blijven werken. Duaal betekent dat je een opleiding doet in combinatie met een baan waar je een deel van de kennis en competenties uit haalt. Deze variant komt in de ICT echter niet veel voor.

 

Diploma HBO Informatica

Na het behalen van je diploma krijg je de titel Bachelor of Information and Communication Technology, kortweg Bachelor of ICT of B ICT. Je mag nu ook de titel ingenieur, of afgekort ing. voeren.

 

Toekomst ICT

Informatietechnologie is voortdurend in ontwikkeling. Er zullen dus altijd wel banen beschikbaar zijn in de ICT. In de praktijk blijkt het loopbaanbeleid voor software engineers bij veel bedrijven helaas minder goed geregeld. Als je bereid bent na een aantal jaren werkervaring van software ontwikkeling over te stappen naar de het inleven in bedrijfsprocessen, marketing of management, kun je juist wel verder komen in deze sector. Je kunt je bijvoorbeeld verder specialiseren als informatieanalist en vervolgens uitgroeien tot projectleider.